Černá věž

Ve věži byla tma, jen malými okénky prosvítalo z venku trochu světla. Prastaré kamenné zdi byly na dotek vlhké. Přidržovali jsme se rozviklaného zábradlí a stoupali po vrzajících dřevěných schodech vzhůru. Schodiště končilo ve druhém patře věže, byla tu jakási místnost, dříve prý obydlí strážného, teď zde bylo naházeno nejrůznější harampádí, pokryté tlustou vrstvou prachu. Výše bylo možno stoupat pouze po nedůvěru budících zpuchřelých žebřících …

Restaurace byla přeplněna. Místo k sezení jsme nenašli, naopak, mnoho lidí si přineslo židle z vedlejšího, nepoužívaného, teď v zimě nevytápěného salonku. Mezi lustry pod stropem se převaloval opar mlhy ze stovek vykouřených cigaret. Číšník v bílé, pod paží a na zádech propocené košili nestačil nosit tácy s pivy. Sem tam někdo prokládal pivo i něčím silnějším a místnost plnil rozverný halas. Zvenku do místnosti širokými okny nakukoval temný večer.

Postávali jsme s půllitry v rukou v uličce vedle výčepního pultu a klábosili o všem možném, vnímali teskné melodie, které kdosi u rohového stolu pod televizí vyluzoval na tahací harmoniku.     „Stejně už to není to, co bejvalo!“ kolébal se se sklenkou v ruce starý Korejs, „tady to ještě jde, ale ve většině hospod, když se začne zpívat nebo hrát na harmoniku, tak vrchní je jak nepříčetnej, hned ho okřikne, nevím co jim na tom vadí. Když jsem byl mladej, hodně se hrálo na kytaru, to teď skoro vymizelo, zpívali jsme trampský písničky. Nebo ta harmonika – to přece k hospodě patřilo jako utopenci, pivo a térovanej žlábek na záchodě…!“ „Teď si všichni hrajou na velkej svět“ procedil Čenda, mhouře oči před dýmem cigarety, kterou tiskl v koutku úst, „samá kytka, obraz, dekorace, pivo drahý jak v Budapešti a i na záchodě hraje rádio…“

Vláďa už drahnou chvíli přešlapoval z nohy na nohu: „Já musím urychleně na hajzl, podrž mi to prosímtě!“- vrazil mi do ruky svůj půlčík a odběhl. Položil jsem jeho pivo na nerezovou desku výčepního stolu. „Teď je všude plno podvodníků, každej jenom hrabe a hrabe..a přitom okrádá slušný lidi..“ odfoukl Petr pěnu z piva stranou. „Já jsem tuhle v noci nemoh spát, tak jsem zapnul televizi, byla tam soutěž o prachy. Bylo to lákavý, hrálo se o dost velký peníze, tak jsem tam zavolal. Jo jistě- všiml jsem si, že je to zpoplatněný volání za sedmdesát korun za minutu, ale řikal sem si, že to můžu dát, vyhraju daleko víc. Jenže hned jak to tam zvedli, začali mi dávat otázky, chtěli odpovědi na blbiny, jako třeba jestli je Christina Aquilera herečka, tak jsem to okamžitě položil. To by mě stálo za telefon víc, než bych vyhrál, bůhví jak dlouho by to natahovali, než by mě přepojili do té soutěže, jen aby ten hovor trval co nejvíc minut, a každá za sedmdesát- a víte, že za tu vteřinu, co jsem tam byl, mi těch sedmdesát kaček hned odpočítali?“ Petr se odmlčel, levou rukou si vytáhl cigaretu ze rtů a pravačkou se mocně napil piva.

Vláďa přiběhl z chodbičky, drže se za břicho. „Vono tam je zamčeno! Pane vrchní! Půjčte mi klíč!“ – a znova odběhl. „Dneska je vůbec všechno o penězích“ odtušil Čenda, „nikdo ti žádný nedá, ale všude je na tobě chtěj!“  „To bylo vždycky, prachy vládnou světu. To nezmění žádná vláda ani žádnej systém“ zabručel Korejs. „A nejenom to. Historie lidstva je strašně smutná věc, moje dcera to studovala. To je ošklivý čtení, sem tam jsem jí do toho nakouk. Vždycky šlo o to, mít nad druhýma moc, je to samá válka, vraždění, hromadění majetků…Nemyslete si, že Němci byli jediní gauneři v historii! Císař Vespasianus – aspoň myslím, že to byl on – po dobytí Judeje přivedl do Říma triumfální průvod tisíců zajatých žen, dětí a starců a všechny je nechal shodit ze skály do propasti..a to se o starém Římu říká, že Nero byl zvíře, oni byli všichni stejní…!“

Z chodbičky opět vyběhl Vláďa, už zpocený. „Není tam papír!“ Popadl ze stolku u zdi hromádku ubrousků a znova odběhl.

„Kluci, vsaďte se, že vylezu na Černou věž!“ přiběhl odkudsi Oskar, „voni mi to u mýho stolu nechtěj věřit!“ „Ty vole, kam bys tam lez, ještě spadneš a já budu muset dávat padesátku na věnec!“ odtušil pohrdavě Petr. „Tak schválně! O pětistovku, že tam vylezu! Ráno, až za světla, teď potmě ne, to je jasný!“ Oskar hrábl po Vláďově pivu, ještě odstaveném na pultě a omočil v něm rty. „Ráno v devět jsem u věže! A sáhnu si nahoře na ten zlatej kříž!“ …a odběhl.

„Ono není potřeba jít až tak daleko do historie“ navázal jsem na přerušený předchozí hovor, opřel jsem se o stěnu pod cedulkou s ceníkem lihovin. „Dnes lidi oslavujou Napoleona a Nelsona a nikdo si neuvědomuje, že to jsou zločinci, kteří nahnali na smrt statisíce nevinným mladých lidí, a to ještě nemluvím o škodách a zvěrstvech, který jejich armády spáchali na bezbranných vesnicích. Kutuzov nebyl o nic lepší. Prostě kde zavládnou uniformy, tam jde ruku v ruce smrt a zmar. Lidstvo by už konečně mělo dostat rozum, ale jak vidíš, Arabové jsou jak sršni a Amíci taky pořád musí někde válčit…jsme nepoučitelní!“ „Ty mluvíš jako kniha, kam na to chodíš?“ smál se Petr, „dneska se ví hlavně o Hitlerovi, dokonce je i pár cvoků, co ho oslavujou, to už vůbec nechápu!“ „Co nechápu, to je dnešní trend, že Hitlera a jeho vrahouny přirovnávají ke komunistům. On komunisty pronásledoval skoro stejně jako Židy, vyvolal největší válku v historii, má na svědomí dvacet milionů obětí, vraždil děti v Osvětimi v plynových komorách po desetitisících – přečtěte si něco od Lutsiga, ten to líčí se všema detailama – a i když komunisti v padesátých letech udělali spoustu malérů, protože je k tomu nutili sovětští „poradci“, popravili Horákovou a Slánského, tak jejich hlavní program je boj proti chamtivosti a aby se chudým žilo lépe, žádnou válku nevyvolali, naopak hlásali mírový program - prostě je to naprostý protipól a srovnávat se to nedá!“ „Ale dělali to blbě, násilím, to se zapomenout taky nedá..“ zabručel Korejs.

Vláďa se vrátil, teď už klidný, odevzdal klíč výčepnímu : „Nesplachuje to!“ Popadl z pultu svůj půllitr s pivem, z kterého už upil Oskar, a zhluboka se napil. Vrchní se natáhl k vypínači nad výčepem a spustil větrák. Roztočil další řadu pěnivých piv a podal čerstvě natočený džbán chlapci, který čekal před pultem. „Pozdravuj tátu a že už se tady u nás dlouho neukázal!“ A chlapi u stolku pod televizí spustili s harmonikou unisono „Stavěli tesaři zedníkům lešení“ Zaplatili jsme a šli domů.

Vyšplhali jsme se na horní podlaží. V klidu a tichu zde odpočívaly tři bronzové zvony, celá léta nepoužívané a pokryté vrstvou mastného prachu. Oskar je opatrně obešel a otevřel vikýř na střechu. Do prostoru vniklo slunce a ozářilo staleté trámy. Částečky prachu jako jemná mlha poletovaly mezi zvony jako tajemné záclony. „Oskare, ty pitomče, nechceš si to ještě rozmyslet? Víš co je to za vejšku?“ Vyklonili jsme se otvorem ven, šikmá střecha prudce spadala dolů do propasti. Dole na náměstí bylo možno vidět malinké postavy Petra a starého Korejse, včerejší hosty z restaurace od Oskarova stolu a pár zvědavců, měli hlavy zakloněné vzhůru, jako kdyby očekávali zatmění slunce. Oskar se vyhoupl na střechu, chytil se drátu hromosvodu a šplhal vzhůru k zlatému kříži. Zdola bylo možno zaslechnout slabý potlesk. Zpotil jsem se. Jestli ten debil spadne, tak….

Oskar triumfálně objal kříž, musel jsem se hodně vyklonit, abych na něj viděl. Jednou rukou se držel, druhou zdvihl nad hlavu a zvolal jako Jaromír Hanzlík „Rakouský voják opět zvítězil“. A sjel po hromosvodu dolů k okénku vikýře, tam mu na hladké střeše podjely nohy a jen zázrakem se na poslední chvíli zachytil konečky prstů za okraj okénka, s funěním se vytáhl nahoru a celý umazaný se s úsměvem vtáhl dovnitř. „Tak – pětistovka je doma! Já vám dám, že tam nevylezu!“  Nevím, jak jsme slezli po chatrných žebřících a vrzajících schodech dolů, a když jsme vyšli malými dvířky do slunečního svitu na dláždění náměstí, podlomily se pode mnou nohy a svalil jsem se jako špalek.

 

Autor: Pavel Kopáček | neděle 10.3.2013 22:49 | karma článku: 5,30 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/